Spartacus’ün gerçek hikayesi

Dizisi bile milyonlarca kişi tarafından izlenen ve sevilen Spartacus'ün (Spartaküs) gerçek hikayesini merak ettiniz mi? Gelin beraber okuyalım :)


Spartacus (Spartaküs) Köleliğe karşı verdiği savaşla bu gün bile ikon ve rol model olmaya devam ediyor.Marcus Crasus savaş meydanında bağırdı. “Bana çabuk Spartacus’u(spartaküs’ü) bulun, dirisi yoksa ölüsünü istiyorum”.Marcus Crasus kesin zaferini elde etmişti.Roma’dan Capua kentine doğru uzanan Appia yolunun iki kenarında çarmıhlar kurulmuş, sağ ele geçen köleler burda çarmıha gerilerek infaz ediliyor. Sorun m.ö 71 yılında sosyal medyanın olmamasıydı.

Spartacus(spartaküs) hakkında tek bilinen burnunda hafif eğrilik olması dışında bir bilgileri yoktu.Marcus Crasus çarmıha gerilmek için sırada bekleyen zincirlenmiş kölelere “Spartacus(spartaküs) hanginiz?”diye sordu, onlar hep bir ağızdan “Spartacus (spartaküs) benim!” diye bağırdı. M.Ö. 71 yılında Spartacus(spartaküs) 73 arkadaşıyla Gladyatör okulundan kaçarak, Gladyatör giysi ve araç gereçleri bulunan bir at arabasını ele geçirdiler.Sadece bu araç gereçlerle çıkardıkları isyanda, Roma ordusunu üç kez yenmişti.Spartacus(spartaküs) ve yanındaki 73 kişi kaçtığında Roma bunu çok önemsemedi.Zaten o dönemde Kölelerin kaçması yaygın bir durumdu.Roma ve Senato için yapılan toplu firar diğerlerinden farklı olamazdı.Senato kölelerin yakalanması için 3000 Kişilik bir kuvvetin yeteceğini düşünüp ordunun başına Cladiusu getirdi.

Bu sırada doğu yönünde ilerleyen Spartacus(spartaküs) kendine bir çok yeni taraftar bulmuştu bile, Spartacus (spartaküs) ün varlığını duyan köleler bir umutla firara ederek ona katılıyorlardı. Roma ordusu ile karşılaştıklarında onları kolayca alt ederek, Orduya ait teçhizat ve kumanyayı da elde etmiş oluyordu.Spartacus (spartaküs) Köle ordusunu alarak güneye doğru ilerlemeyi sürdürdü.Güney ilerleyişi kendisine daha fazla katılımlarla devam etti.Köle ordusu o kadar büyümüştü ki Spartacus (spartaküs) artık onları kontrol edemiyordu.Yol üzerindeki köy ve yerleşimler çapulcular tarafından Spartacus(spartaküs) ün bilgisi dışında yağmalanıyordu.Spartacus (spartaküs) canını sıkan bu duruma Roma Senatosuna benzer bir yapı kurarak son vermeyi düşündü.Yağma durmalıydı, En yakın dostu Draba, Capualı Crixius bu yolda ona yardımcı olacaklardı. Trakia(Trakya) ve Galia(Galya,Fransızlar) birliklerini Capualı Crixius idare edecekti.Spartacus (spartaküs) savaşı kazanacağını bilmesine rağmen savaş istemiyor, fakat dostları hiç çekinmeden bu savaşı yapmaları konusunda hem fikir oluyorlardı.Spartacus (spartaküs) savaş yerine Sicilya adasına geçerek burda bağımsız bir devlet kurmak istiyordu.Afrika’da maden ocaklarından Roma’ya köle olarak satılmasından sonra özgürlüğün tadına varmış olduğundan bunu kaybetmeye hiç niyeti yoktu.Güneyde geçici yerleşim kurarak bunu pekiştirmek istese ‘de Romalılar yeni ve daha büyük seçkin birliklerini onların peşine yollamıştı.İlk savaşta Roma ordusu yenilmesine rağmen peşlerini bırakmadı.Aldığı bu seri galibiyetler, köle ordusu içindeki Galya ‘lıların savaş sırasında daha başıboş daha cüretkâr kararları tek başlarına vermelerine neden olmuştu.Marcus Crasus bu başı bozuk savaşçıların bolca hata yapmalarına izin verip bulduğu gedikten hepsini kuşatmaya alarak yenmeyi başardı.

Sonuç olarak daha önce hiç savaşmamış köleler büyük çoğunluğu ilk defa yaşadıkları bu kuşatmada teslim olarak belki canımız bağışlanır köle olarak devam ederiz temennisi gerçek olmamış,Marcus Crasus sağ ele geçen köleleri Capua şehrine tekrar götürerek, ibret olması ve bir daha ayaklanma çıkmaması için kadın çocuk demeden,Yolun sağına ve soluna eşit aralıklarla çarmıha gererek idam etmiştir.Rivayete göre Spartacus (spartaküs) öldüğü söylenmesinin yanında köle eşiyle birlikte kaçtığı ve bir oğlu olduğu söylenmiştir.

Tepkinizi öğrenebilir miyiz?

Sevimli Sevimli
6
Sevimli
Üzüldüm Üzüldüm
29
Üzüldüm
Zekice Zekice
16
Zekice
Süper! Süper!
11
Süper!
Oyhşş Oyhşş
5
Oyhşş
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
13
Aman Tanrım!
Hıh Hıh
28
Hıh
Şaşırdım Şaşırdım
4
Şaşırdım

Yorum 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Spartacus’ün gerçek hikayesi